werk-zonder-kantoor

Werken zonder kantoor kan tegenwoordig

De wereld digitaliseert in een snel tempo. Digitaal werken heeft echter voor- en nadelen. In dit artikel willen we hier op ingaan en ook ingaan op wat het precies inhoudt en hoe je het dan het beste kan aanpakken.

Wat houdt digitaal werken in?

Digitaal werken wil zeggen dat je via internet en in de cloud werkt. Daar is als het ware jouw kantoor. Je hebt eigenlijk geen fysiek bedrijfspand meer nodig. Een virtueel postadres voor het ontvangen van je post voldoet. Door internet is het mogelijk om overal en altijd te kunnen inloggen en bij je gegevens te komen. Dit maakt je natuurlijk heel flexibel en je bespaart kosten en zelfs het milieu. Dit klinkt allemaal heel positief, maar er kleven ook wel wat nadelen aan. Die willen we ook noemen, zodat je goed geïnformeerd bent.

De voor- en nadelen van digitaal werken

Hieronder even wat voor- en nadelen op een rij. Misschien zijn er nog meer te noemen, maar dit zijn wel de voornaamste.

De voordelen:

·         Flexibiliteit

·         Geen dure bedrijfspanden nodig

·         Niet meer in de file staan, dus beter voor het milieu

·         Minder papier, dus beter voor het milieu

·         Vrijheid om je tijd in te delen zoals het jou uitkomt

·         Combineren van zakelijk en privé gemakkelijker

·         Kostenbesparend door minder reiskosten, papier en huurlasten

De nadelen:

·         Het sociale aspect wordt een stuk schraler, omdat je elkaar niet meer in levende lijve ontmoet. Soms kan dit misverstanden veroorzaken. We blijven tenslotte mensen en dus sociale wezens. Ook brengt contact met collega’s cohesie in een bedrijf.

·         Je wordt erg afhankelijk van de techniek, want zonder internet kan je niet bij je gegevens.

·         Nieuwe klanten wil je toch ook vaak wel hebben gezien en gesproken, want dat bevordert de vertrouwensrelatie. Een mooie plek om te vergaderen of mensen te ontvangen is dan toch wel weer wenselijk

Een postbus met een virtueel kantoor

Een mooie oplossing kan zijn om een postbus te huren in combinatie met een virtueel kantoor. De postbus is dan jouw postadres waarnaar jouw post gestuurd wordt – al dan niet digitaal. Een virtueel kantoor is een plek in een bedrijvencomplex waar een flexplek aanwezig is met een internetaansluiting, waar je kan vergaderen of klanten ontvangen. Deze plek kan je ook als vestigingsadres opgeven om je te kunnen registreren bij de Kamer van Koophandel. Dit is veelal stukken goedkoper dan een bedrijfspand huren.