aanvullend pensioen

3 manieren voor het opbouwen van een aanvullend pensioen

Wanneer je dan eindelijk de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en je mag stoppen met werken, krijg je vanuit de overheid een AOW uitkering. Dit is een vast bedrag, dat ervoor zorgt dat jij jezelf in onderhoud kunt voorzien. Naast een AOW, sparen de meeste werknemers ook via hun werkgevers voor een pensioen. Nu is dit voor de meeste mensen voldoende om rond te kunnen komen, maar kan het ook zijn dat je iedere maand net even wat te kort komt. Is dit nu ook bij jou het geval, dan is het zaak ervoor te zorgen dat je een aanvullend pensioen gaat opbouwen. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Om je een idee te geven hoe, hebben we de drie populairste en ook direct toegankelijke manieren voor je verder uitgewerkt.

Beleggen

Beleggen is voor veel mensen een goede manier om te zorgen voor een aanvullend pensioen. Toch blijkt dat lang niet iedereen weet waar ze moeten beginnen. Logisch ook, aangezien er honderden mogelijkheden zijn en beleggen ook het risico met zich meebrengt  dat je je inleg of een deel ervan kunt verliezen. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Zo zijn er allerlei partijen die je kunnen helpen bij een aanvullend pensioen opbouwen door te beleggen in veilige aandelen, fondsen en andere beleggingen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat hier vaak een fee voor wordt gevraagd. Dit mag dan misschien wel ten koste gaan van het uiteindelijke rendement, maar het zorgt er wel voor dat je geld met de juiste kennis en expertise wordt belegd.

Aflossen op je hypotheek

Bij sparen voor een aanvullend pensioen denken we vaak niet direct aan het extra aflossen op onze hypotheek. Een gemiste kans als je het ons vraagt, wist je namelijk dat wanneer je een hypotheek hebt, die (voor een deel) aflossingsvrij is, je meer kunt aflossen zonder dat je hier een boete over hoeft te betalen? Dit zorgt er namelijk voor dat je direct je huidige woonlasten verlaagt, waardoor je dus ook minder kosten hebt na je pensioen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je natuurlijk ook geen rente meer betaalt over het afgeloste bedrag, waardoor ook de hypotheekrenteaftrek minder wordt.

Aanspraak maken op de overwaarde van je huis

In aanvulling op bovenstaande, kun je er ook voor kiezen om je huis te verkopen. Dit heeft natuurlijk wel alleen zin op het moment  dat je overwaarde op je huis hebt en je woning dus weer waard is dan de hypotheekschuld die er nog op rust. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om wat kleiner te gaan wonen, zodat je het geld wat je dan overhoudt, kunt gebruiken om je pensioen gedurende de jaren mee aan te vullen. Wat eventueel ook een optie is, is om je overwaarde uit te laten keren zonder dat je de woning verkoopt. Wat daarbij wel belangrijk is, is om je goed te laten adviseren, aangezien je lasten dan natuurlijk wel gelijk blijven.

Verschillende keuzes combineren

Het voordeel van sparen voor een aanvullend pensioen, is dat je dit op meerdere manieren kunt doen. Dat betekent dus ook dat je bovenstaande prima met elkaar kunt combineren. Stel dat je ervoor kiest om maandelijks 500 euro opzij te zetten voor je pensioen, dan kun je er ook voor kiezen om de helft te beleggen en de andere helft extra af te lossen op je hypotheek. Dit heeft als voordeel dat je niet alleen je risico’s spreidt, maar ook direct op je vaste lasten bespaart, waardoor je meer overhoudt voor andere dingen.