chalet investeren

Investeren in een chalet of vakantiewoning, waar op letten?

Vastgoed is erg populair in Nederland als een soort investering. Dit gebeurt voornamelijk omdat banken momenteel niet veel rente geven op het geld dat je op je spaarrekening hebt staan. Sommige mensen moeten zelfs geld betalen om hun spaargeld bij de bank te houden. Daarom vinden veel mensen het een goed idee om te investeren in een vakantiehuisje. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw chalet kopen en deze verhuren. Het is zeker iets om te overwegen als alternatief op sparen. We vertellen je er meer over!

Kopen op een vakantiepark

Het is een goed idee om je eerste vakantiehuis op een vakantiepark te kopen. Kijk ook eens naar het aanbod van stekelbos.nl. Op deze parken helpen ze eigenaren die hun huisje willen verhuren. Ze doen dingen zoals het regelen van de sleuteloverdracht en helpen gasten als er problemen zijn. Op sommige grote vakantieparken kun je een huisje kopen en zelf (een beetje) gebruiken, maar er zijn ook parken die alleen verhuur aan gasten toestaan. Ze kunnen zelfs de schoonmaak voor je regelen. Als je een vakantiehuis op zo’n park koopt, nemen zij het beheer graag voor je over.

Het rendement

Hoeveel geld je verdient met een vakantiehuis hangt af van verschillende dingen. Soms kan het ergens tussen 5% en de 25% zijn. Het maakt een verschil of je een klein vakantiehuisje koopt of een groot. Ook de plek waar de woning staat en hoe je het betaalt, speelt een rol. Als je je vakantiehuis alleen aan anderen verhuurt en er zelf niet in gaat, kun je waarschijnlijk meer geld verdienen.

Financiën

Als je een vakantiehuis gaat kopen, zijn er wat financiële dingen om te weten. In het begin betaal je meestal 21% btw over de prijs van het huis. Maar verhuur je het huis alleen aan andere en verblijf je er zelf niet in? Je kunt die btw soms terugvragen van de Belastingdienst. Ook moet je belasting betalen omdat het huis wordt gezien als iets wat je bezit. Meestal komt dit in box 3. De Belastingdienst rekent een bepaalde winst en daar moet je 30% belasting over betalen. Maar omdat je al belasting betaalt over die winst, hoef je geen extra belasting te betalen over het geld dat je verdient door het huis te verhuren. Verhuur jij al een vakantiewoning?